1 8 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
mainleft
mainright

Bichon Havanais

Stridsbergets Kennel är för tillfället vilande.

Pälsvård
Valp
När hunden är valp bör man vänja den vi att kammas ett par gånger i veckan. Det gäller att vara bestämd för valpen har en egen vilja, så man får inte låta valpen bestämma.
Börja med och lägg valpen liggandes på sidan, och kamma först benet som ligger mot bordet på in sidan och ljumsken samt armhålan i det motsatta benet, sen fortsätter du och kammar tassen i det bakbenet som ligger överst fortsätta sedan med benen och låren. Kamma sedan längst sidan mot fram tassen, ta pälsen i små etapper så går det lättare, sedan gör du likadant med frambenen och fortsätter upp längs halsen. Därefter vänder du valpen och gör samma sak med andra sidan.
När du är färdig så långt vänder du valpen på rygg och kammar under magen, halsen och under hakan, efter detta är det dags att vända valpen igen och nu kan han stå så du kan kamma baken och svansen.
Lär gärna valpen och sitta när du kammar huvudet, öronen och nosen. När du börjar kamma ta och blanda lite balsam och vatten i en sprayflaska och fukta pälsen så går det lättare att kamma.
Valpen kan badas var 14:e dag. Bada aldrig en tovig hund för det blir svårt att reda ut pälsen. Blöt då ner pälsen och massera in schampo, skölj och schamponera en gång till. Skölj därefter noga, sedan sätter du i balsam och låt det sitta i 2-3 minuter och skölj.
När du torkar pälsen får du inte massera eller rotera med handduken utan endast trycka och krama pälsen, sen är det dags och börja kamma igen och föna pälsen torr.
Vi använder bl.a. dessa produkter:

Espree Bright White en gång i månaden
Espree Silky Show = Balsam + Antistat

Natures Specialitys + Plum Silky

Aktive pet cureproducts
D 101 Schampo
D102 Balsam
D104 Antistatspray

Forever Living Products

Oberoende återförsäljare:

  • Stockholm regionen: Maire Niskakoski 070-415 21 64
  • Skåne regionen: Inglill Nihlen (Valpgläntans Kennel)
  • Skåne regionen: Eva Lövgren (Månsäters Kennel)

Vuxen

När valpen är ungefär 5-10 månad börjar den byta valppälsen till vuxenpäls och då får man kamma dagligen för att pälsen inte ska tova sig. Det kan även dröja längre tid innan valpen byter valppälsen och vi har erfarit att även upp till 2 års ålder. Den här tiden är oftast den jobbigaste perioden med pälsvården.
När den har blivit vuxen räcker det att kamma två gånger i veckan. Pälsen ska klippas runt tassar och mellan tårna, man klipper runt ändtarmsöppningen för då fastnar inte bajset lika lätt i pälsen.
Havanais hanen trimmas på magen så att den inte kissar ner pälsen, Spara några längre strån runt öppningen på förhuden som leder bort kisset, och på tiken kan man klippa runt vulvan

Ögon

En del Havanaiser rinner i ögonen och pälsen blir då rödaktig av tårvätskan, detta är ofarligt för hunden. Det kan finnas olika anledningar till att ögat rinner;
trånga tårkanaler
pälsstrån som sitter och irriterar inne i ögat.
Om hundens ögon rinner, börja med att skölja ur ögat med något ögonbad flera gånger dagligen. För att pälsen under ögonen ska hålla sig torr kan man använda vanlig potatismjöl där. Blir det stora problem med ögonen ska man kontakta veterinär, ibland kan en spolning hjälpa.
Även om hundens ögon inte rinner bör man torka rent runt ögonen en gång om dan.

Öron

Man måste plocka hår/päls inuti öronen på en Havanais så att öronkanalerna inte blir täppta. Detta för att undvika att hunden ska få öroninflammation. Det är lätt att plocka bort pälsen. Det du behöver är en pincett eller en peang, men var försiktig med att du inte går för långt in i örat. Vi visar våra valpköpare hur man ska göra. Något som även måste påpekas är att det gör inte ont därför att pälsen sitter väldigt löst i örat.

Klor

Vi tränar kloklippning med valpar och därför är dom vana med det en (1) gång i veckan. Detta är något vi rekommenderar att man fortsätter med.
Var bestämt och låt inte valpen bestämma när det ska klippas. Dvärghunds raser får man klippa oftare i och med att de är så lätta och därför inte sliter klorna lika mycket som en stor och tung hund.

Tänder

Vid cirka 4 månader börjar valpen byta tänder. Kontrollera ofta att alla tänder släpper när de nya kommer, annars kan hunden få allvarliga bettfel. Låt valpen gnaga på urgröpta märgben, ha dragkamp med en frotté handduk eller dylikt. Om mjölktänderna sitter hårt måste man kontakta veterinär som kan dra ut dessa så att det ger plats för de nya tänderna. Se mer utförligt under ”Tanduppsättning”

Allmänt

Vaccination och avmaskning
Valpen är vaccinerat mot Parvo, Valpsjuka, Kennelhosta (Trippel) när du hämtar den.
Vid 12 veckor ska den vaccineras igen (Trippel) ,
Vid 1 års ålder skall den vaccineras mot Parvo och Valpsjuka.
Därefter skall man vaccinera den mot Parvo varje år och för Valpsjuka vart fjärde år.
Valpen är avmaskad men bör avmaskas igen vid 11 veckors ålder och därefter 2 gånger per år.
Förslag på mask medel:
Axilur
Drontal comp
Detta finns att köpa receptfritt på apoteket.
Mat
Vi ger valpen bl.a torrfoder ( Royal Canin ) lite uppblött med vatten eller fil, kokt köttfärs med ris eller kokt kyckling med ris 4 gånger per dag.
När valpen är:
c:a 4 månader ökar man mängden lite och ger 3 mål om dan
Minska gradvis från uppblött foder till att servera fodret torrt, det är bra att valpen får lite tuggmotstånd
8-10 månader 2 mål om dan